Vacances escolars: temps lliure i de lleure educatiu - Com aprenem
vacances escolars, casals colònies o campaments, triar les opcions de lleure educatiu, què fer amb les vacances dels infants, temps de lleure educatiu, vacances i lleure, temps lliure a l'estiu, infants i temps de lleure
51160
post-template-default,single,single-post,postid-51160,single-format-standard,edgt-core-1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,vigor child-child-ver-1.0.0,vigor-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Vacances escolars: temps lliure i de lleure educatiu

S’acosta el final de curs i un dels reptes que plantegen les vacances escolars és la conciliació familiar i laboral, la gestió del temps lliure dels infants i el seu aprofitament.

El lleure educatiu es presenta com una bona opció a l’hora de poder harmonitzar els horaris laborals amb el temps de vacances, a la vegada que és una oportunitat per als infants de créixer en valors i aprenentatges significatius.

Si bé és cert que no totes les economies familiars poden accedir a casals i colònies, cal informar-se dels ajuts i descomptes (de part de la Generalitat de Catalunya, la Diputació, els ajuntaments, etc) que existeixen abans de descartar possibilitats.

Hi ha múltiples opcions per triar que, a la vegada, ens poden generar interrogants. A continuació plantegem algunes preguntes, presentem propostes i oferim possibles respostes.

Com vivim el temps lliure les persones adultes?

Qualsevol tria i opció han de tenir en compte
les preferències dels nostres fills i filles

Abans de res, potser val la pena aturar-nos un moment i revisar la nostra relació amb el temps lliure: el vivim amb la necessitat d’omplir-lo de moviment i activitats? Necessitem sentir-nos igualment productius i productives? Ens esgarrifa pensar que els nostres infants poden estar ‘perdent el temps’ en el seu temps lliure?

Si la presa de decisió es fa des del punt de vista adult i la nostra particular vinculació amb el lleure podem estar prenent una decisió en funció de les nostres inquietuds.

El punt de partida de qualsevol tria i opció han de tenir en compte les preferències dels nostres fills i filles, els seus gustos, habilitats i també l’estat anímic en què es troben, per això han de poder participar en l’elecció. És important no empènyer-los a fer activitats o viure experiències que no els agraden o per a les quals no se senten prou preparats i preparades. Cal escoltar la seva voluntat i tenir en compte el component lúdic en la seva tria.

Quins formats de lleure existeixen?

L’oferta és àmplia i, precisament per això, és més fàcil trobar la modalitat que encaixi millor amb els gustos de l’infant i les possibilitats familiars:

Bressols d’estiu:

Infants juga a tocar l'aigua

Són els casals d’estiu per a la petita infància: nens i nenes de 0-3 anys.

Cada vegada hi ha més Ajuntaments, AFAs i AMPAs de les escoles bressol que organitzen bressol d’estiu com una aposta per oferir als infants un temps de lleure educatiu i a les famílies un espai de qualitat de conciliació entre la vida laboral i familiar.

Casals d’estiu i de vacances:

Els casals d’estiu i de vacances són activitats educatives amb continguts i propostes diverses, que es duen a terme en el mateix entorn on viuen els infants i adolescents que hi participen.

Les activitats poden seguir un fil conductor, eix temàtic o un centre d’interès per motivar els infants a participar i activar-se.

No hi ha allotjament, excepte que es programi alguna sortida de més d’un dia. Opcionalment, es poden oferir serveis complementaris com la mitja pensió, l’acolliment dels i les participants, etc.

Colònies:

Nens i nenes juguen amb un paracaigudes de colors

Les colònies són activitats educatives diverses que es fan fora del lloc de residència durant uns dies. S’han de dur a terme en instal·lacions inscrites al Registre d’instal·lacions destinades a activitats amb infants i joves. Totes elles disposen d’espais per a les activitats quotidianes (menjar, cuinar, dormir, rentar-se…) i de sales i instal·lacions exteriors per fer-hi les activitats.

Les colònies poden ser temàtiques: esportives, d’idiomes, tecnològiques…, o bé girar al voltant d’un motiu o d’un centre d’interès que engresqui els infants, nois i noies a implicar-se,  participar i actuar. El fil conductor desperta la seva simpatia i els mou a explorar, descobrir i voler aprendre. Connecta les diferents activitats i dóna continuïtat al tema global.

El centre d’interès com a eix pedagògic s’utilitza com a recurs motivador per educar els infants des dels seus propis interessos.

Campaments:

Imatge d'alguna persona estirada a l'interior d'una tenda de campanya, des d'on es veu el paisatge de l'entorn

El concepte dels campaments és semblant al de les colònies, però representen un pas més de connexió amb la natura. Acostumen a oferir-se en enclavaments naturals que permeten un contacte molt directe amb la natura i el foment de l’esport. Els allotjaments acostumen a ser en tendes de campanya, o similars.

És una molt bona opció si es cerca un component d’aventura. Pot resultar idoni per a les criatures que han participat en caus o esplais i compten amb experiència prèvia de convivència fora de casa.

Durant l’activitat pren importància la senzillesa dels recursos i una organització que demana participació i corresponsabilitat per part de totes i tots. El contacte intens amb el medi que acull els i les participants permet que es desenvolupin activitats específiques molt relacionades amb l’entorn natural.

Altres variants de tipus social per a adolescents i joves de 14 a 17 anys

Camps de treball:

Imatge de nois i noies al voltant d'un foc, en un campament d'estiu

Els camps de treball són activitats educatives fetes per un grup d’adolescents o de joves amb un interès comú de servei a la comunitat, i que es caracteritzen pel treball voluntari i desinteressat en un projecte social o mediambiental: ajuda a les persones, protecció de la natura, restauració d’edificis, recuperació de patrimoni, etc.

Cada participant es compromet -de manera individual o en grup- de forma desinteressada, a participar en el treball proposat a canvi de la pernoctació, la manutenció i de poder gaudir d’activitats de lleure educatiu.

A Catalunya, els camps de treball són organitzats per la Direcció General de Joventut i gestionats per entitats i associacions juvenils, tenen una durada de 15 dies, en període de vacances. 

Dins aquest apartat s’inclouen els camps solidaris, enfocats a la sensibilització respecte a les desigualtats Nord – Sud. L’allotjament es fa en una casa, en tendes de campanya o en instal·lacions habilitades expressament a prop del lloc on es fa el servei.

Curs de premonitor/a de lleure:

Es tracta d’un curs introductori al món del lleure i l’esport des de la vessant educativa, adreçat a joves entre 14 i 17 anys que volen participar, col·laborar o ajudar en activitats d’educació en el lleure.

Aquests cursos poden ser un pas previ per als i les joves que més endavant voldran formar-se com a monitors/es de lleure.

Voluntariat jove (a partir de 16 anys):

Fer de voluntari o voluntària implica dedicar una part del temps lliure a realitzar, de forma desinteressada i sense retribució econòmica, una acció al servei de la comunitat.

Aquesta activitat es concreta dins una entitat o associació i es porta a terme per voluntat pròpia amb l’objectiu de contribuir a la transformació de la societat. A l’estiu hi ha entitats i associacions que ofereixen propostes de voluntariat a persones menors de 18 anys.

Més informació al Servei Català del Voluntariat.

Quina és la millor opció segons l’edat?
Com podem saber si el format que triem és l’adequat per a l’edat de la criatura?

Un noi i una noia fan una travessa per la muntanya

És cert que cal tenir en compte l’edat a l’hora de fer la tria, però també hem de valorar si es tracta d’una primera experiència de l’infant en alguna de les modalitats enumerades.

Professionals de l’educació en el lleure expliquen que els infants de P3 a P5 i 1er acostumen a triar casals d’estiu. En el cas dels nens i nenes de P5 anar al casal de l’escola els pot ajudar a guanyar seguretat i confiança per al curs vinent, quan comencin primària.

De 2on a 6è de Primària en molts casos s’escull l’opció de casal i la darrera setmana es fan colònies. Passar per l’experiència d’un casal (on s’han adquirit rutines, han fet amistats noves, han compartit i col·laborat amb nous grups) abans de fer colònies els permet un salt esglaonat en la seva autonomia.

El més important, però, és que els objectius i els continguts es corresponguin amb les edats i amb els interessos de l’infant protagonista.

L’edat ideal per dormir fora de casa

Certament no hi ha una edat idònia per començar a dormir fora de casa, el que cal tenir en compte és la maduresa del nen i de la nena. L’edat recomanada per començar a gaudir de les colònies i els campaments d’estiu acostuma a ser entre els cinc i sis anys.

Respondre aquestes qüestions pot donar-nos pistes sobre aquesta idoneïtat:

  • La criatura té il·lusió per anar-hi?
  • Se sentirà còmode/a estant alguns dies fora de casa seva?
  • És prou autònom/a com per vestir-se, menjar o rentar-se?
  • Ja ha dormit fora de casa en alguna ocasió (per exemple a casa dels avis/àvies, a casa d’alguna amistat o a les convivències de l’escola)?
  • Va gaudir d’aquesta experiència?

Per a les primeres sortides es pot triar una opció en què el destí estigui a prop de casa, on s’hi pugui arribar fàcilment en cas que sigui necessari.

Preparar la motxilla en família pot ajudar els infants a prendre consciència i responsabilitzar-se, a revisar el material i tenir cura de les coses que han de dur. Dies abans podem repassar l’itinerari del viatge, conèixer el temps de durada del trajecte, ubicar al calendari els dies que serà fora… i aportar-los més seguretat i confiança.

Quins són els beneficis?
Potenciar les habilitats socials, l’autonomia i la pròpia cura

Quan la criatura és en un context diferent i més relaxat
emergeixen altres facetes de la seva personalitat

La possibilitat de descobrir nous escenaris i contextos, noves amistats i noves persones referents adultes obre la porta a múltiples aprenentatges beneficiosos per al desenvolupament dels infants i adolescents, i de les seves competències, habilitats i aptituds.

Per exemple, als casals es potencien les habilitats socials. Són espais on socialitzar, compartir, generar empatia, posar límits, negociar, crear nous vincles…

A les colònies i campaments es guanya en autonomia personal, en la pròpia cura, en la gestió de les emocions, s’aprèn a prendre decisions sense l’acompanyament dels pares i mares. Amb la convivència s’enforteixen els vincles amb companys i companyes de la seva edat.

Fer un camp de treball implica, en la majoria dels casos, enfortir els valors de l’esforç, el compromís, la constància i la responsabilitat, entre d’altres.

Quan la criatura és en un context diferent i més relaxat, com el d’unes colònies o uns campaments, emergeixen altres facetes de la seva personalitat, igual com descobreix aspectes nous dels companys i companyes amb les activitats que potencien el treball en equip.

Si es trien casals i colònies d’aprenentatges molt específics i temàtics pot quedar limitada la sensació de desconnexió acadèmica perquè es manté una rutina similar a l’escolar. El component lúdic és important en el context de vacances.

Quedar-se a casa, a casa dels avis i àvies, o d’algun familiar és igual de lícit i valuós si podem gaudir de l’aire lliure, de passejos, jocs a l’exterior… i compartir amb amics i amigues.

En qualsevol de les opcions de tot el ventall que existeix, explorar la creativitat, fer nous aprenentatges vivencials i la diversió fa emergir l’alegria, un gran termòmetre que ens indica el nivell de gaudi del temps lliure i de lleure en vacances.

En resum…

  • A banda de tenir en compte l’edat de l’infant és igual d’important conèixer els seus gustos i aficions a l’hora de fer una tria de lleure educatiu en vacances.
  • Tant si es tria casal, colònies o campaments, és important que s’hi incorpori el component lúdic, tot i que l’objectiu de les activitats sigui de reforç escolar, o l’aprenentatge d’un idioma, etc.

Més informació

Consulteu les preguntes freqüents sobre les activitats d’educació en el lleure i la seva regulació en aquest enllaç de la Generalitat de Catalunya.