30 recomanacions de literatura infantil i juvenil per Sant-a Jordi-na, i més! - Com aprenem
incertesa, gestió de la incertesa, suport emocional a les AMPES, gestió emocional a les escoles, gestió de les emocions a les AMPES, AFA, AMPA, tallers per a les AMPES, tallers per a les AFA
51034
post-template-default,single,single-post,postid-51034,single-format-standard,edgt-core-1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,vigor child-child-ver-1.0.0,vigor-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
llibres en una parada

30 recomanacions de literatura infantil i juvenil per Sant-a Jordi-na, i més!

La cita més preuada amb els llibres arriba carregada de moltes (i bones) novetats en un any en què ha crescut l’hàbit de lectura.

La natura, aventures, les relacions, l’afany de superació i la diversitat són alguns dels temes que ens porten els llibres.

Us presentem algunes propostes que ens han interessat especialment.

Les llibreries, editorials, autors i autores celebren l’arribada d’una nova Diada de Sant-a Jordi-na amb altes expectatives després d’un any ple de dificultats.

Amb tot, les dades de 2020 han estat positives quant als costums de lectura. El 68,8% de la població espanyola va llegir llibres, segons el Baròmetre d’Hàbits de Lectura que elabora la Federació de Gremi d’Editors. Durant el 2020 es van mantenir els nivells de venda de l’any anterior i la llibreria tradicional es va preferir com el principal canal de compra de llibres en el 71’1% dels casos, seguida de la compra per internet.

L’apunt negatiu el marca l’hàbit de lectura a partir dels 15 anys en amunt, edat en què es redueix notablement la proporció de lectors i lectores freqüents durant el temps lliure. Dels 15 als 18 anys se situa en un 50,3% i els majors de 18, en un 52,7%.

Llibres per a l’etapa de cicle infantil (3-5 anys)

Aquestes són algunes recomanacions del gran ventall d’opcions que hi ha per als més menuts i menudes. Els i les principals protagonistes són animals que descobreixen el món, sortegen obstacles i aprenen molt de la seva experiència.

Borda, George!, Jules Feiffer.
Editorial entreDos

Quan la seva mare li demana que bordi en George miola, gruny…, però, com pot ser si en George és un gos? Què li passa?

Llibre interactiu i divertit que presenta il·lustracions senzilles i de colors cridaners, que acompanyen l’expressivitat dels personatges i l’humor de les diferents situacions.

És un llibre adient per tractar sobre les emocions.


Un talp al meu jardí, Martí Gironell i Coaner Codina (il·lustracions).
Estrella Polar, col·lecció Baobab

En Felip és un talp que apareix al jardí de la casa de dos nens, en Quim i el seu germà petit, en Pep. El talp els diu que fa molta estona que corria pels túnels i galeries que havia fet per sota terra i que no aconseguia trobar el camí cap a casa seva. Resulta que tots els forats tenien alguna trampa. En Felip està molt trist i en Quim i en Pep el volen ajudar. Però per això hauran de baixar a sota terra.

Al costat d’en Felip, els dos germans viuran una aventura subterrània, descobriran tot un món i quan tornin a pujar a la superfície seran conscients del què hi ha sota els seus peus i com n’és d’important respectar-lo.


No despertis mai un drac, Bianca Schulze i Samara Hardy (il·lustracions).
Editorial Cruïlla

Què passa quan la dragona sent soroll?
La dragona té un son molt fi i qualsevol cosa la desvetlla. Els petits lectors han d’anar amb compte i aprendre a no despertar-la…. no saben de què és capaç!

Al llarg de les pàgines, els lectors i lectores hauran d’interactuar amb els personatges del llibre per aconseguir que la dragona no es desperti…. i al final, ells i elles també s’adormiran!

Un llibre interactiu ideal per llegir abans d’anar a dormir.


Gràcies. Història d’un veïnat, Rocío Bonilla.
Animallibres

Una avaria inesperada d’internet canviarà la vida de tot el veïnat.

Gràcies a la seva valentia i curiositat, els veïns i les veïnes arribaran lluny, molt lluny. I ho faran junts/es.

Una història sobre com un petit detall pot millorar les nostres vides. Una història sobre tots i totes nosaltres, sobre la convivència i les relacions humanes.


Un passeig pel bosc, Mariona Tolosa Sisteré.
Flamboyant

Estàs preparat/da per a endinsar-te en un viatge memorable?

Tot seguint el rastre d’un animal podem observar la vida que hi ha sota una pedra, escoltar la remor de l’aigua, notar el sol a la cara.

Una invitació a passejar i gaudir de la natura en família.


T’estimo fins a l’horitzó, Roc Casagran i Mari Fouz.
Amsterdam

L’Aran vol saber què s’hi amaga a l’horitzó. Per saber-ho inicia un llarg viatge amb la complicitat del seu avi i la companyia d’una bona colla de noves amistats, amb qui viurà aventures i coneixerà el valor de l’autèntica solidaritat.

Una història sobre l’horitzó de cadascú i cadascuna: els somnis, l’amistat, l’empatia i la solidaritat, amb referència a temes d’actualitat.

Un llibre per llegir en família.


Un món en un dia. Contes diversos, històries quotidianes, Aida Rivas-Moreno, Gus Bas Planas i Glòria Vives Xiol (il·lustracions).
Pol·len edicions

Què significa que un joc és per a nens? Per què es diu que plorar és de covards? Què passa amb el plaer i el cos? Què em passa quan em diuen maca? És possible tenir dues cases i ser una família? Puc ser visible a la meva manera? Algú més sap que tot pot ser diferent depenent de com es miri?

La mirada de gènere i l’acompanyament respectuós travessen els contes, tant en els processos vitals dels seus i seves protagonistes com en el llenguatge que s’empra.

Una porta oberta a la creativitat i la llibertat.


Llibres per a l’etapa de primària cicle inicial (6-8 anys)

Les històries que recomanem per a aquesta etapa incorporen més text i vocabulari, colors vius i la possibilitat de viatjar i descobrir nous mons. Us proposem aquest recull:

Buu! Un misteri marí, Kate Read.
Libros del Zorro Rojo

A la profunditat del mar blau, un peixet rosa llança una pregunta: ”Algú vol jugar?”. Amagat al forat d’una roca crida: ”Buu!”. Però on ha anat tothom?

Una trepidant història, plena d’humor i sorpreses, en un escenari hipnotitzant: el fons submarí.

Les precioses il·lustracions de Kate Read destaquen per la seva riquesa de matisos.


A l’altre costat, Cristina Falcón, Mariona Cabassa (il·lustracions), Elena Martín Valls (traducció).
Akiara

Avui en Juan José no pot fer res perquè el cable de la tirolina s’ha trencat, el cable on s’enfila cada dia per anar a l’escola, a l’altre costat del riu, des que una crescuda es va endur el pont.

En Juan José tanca els ulls, però segueix despert, perquè vol somiar, i és que ha après a somiar despert, perquè despert un sap el que somia, un pot somiar el que vol i no pas el que volen els somnis, o la por, o les nits en vetlla.

Inspirat en una història real de Veneçuela, aquest llibre ens convida a reflexionar sobre la riquesa i la pobresa, la burla i la superació, la capacitat de somiar despert i de celebrar.


El ball de la petita Matrioixca, Elisabet Contreras i Sara Masià.
Editorial Meraki

Meraki, nova editorial nascuda al Pirineu, s’estrena amb aquesta proposta tan especial.

En un país on la neu cobreix les muntanyes i les platges durant tot l’any hi havia un palau amb la sala de joguines més gran que ningú es pugui imaginar. Entre totes les joguines hi havia cinc germanes matrioixques; la més petita de totes somiava en poder convertir-se en una ballarina de la capsa de música i ballar tot el dia al ritme d’un vals.

El que no sabia la Petita Matrioixca és que un dia el seu somni podria esdevenir realitat a canvi d’un preu massa alt.

La història es desenvolupa en un escenari amb clares referències intertexuals d’obres i autors de la tradició clàssica. Aquestes picadetes d’ull a les obres clàssiques van acompanyades d’unes il·lustracions en gouache que juguen amb les llums i les perspectives aconseguint preservar l’estètica de l’ambientació.


Els ocells, la meva petita guia de natura, Michel Luchesi i Maud Bihan (il·lustracions), Francesc Massana Cabré (traducció).
Cossetània

La meva petita guia de natura convida la canalla a aprendre a observar els ocells, a construir una caixa-niu i una menjadora o, fins i tot, a ajudar-los quan estan ferits.

La guia proposa l’aprenentatge a través d’activitats, com també de jocs i qüestionaris, que permeten als nens i nenes adquirir coneixements reals al posar-los en pràctica.

El llibre conté 36 fitxes que presenten els ocells més comuns de les nostres terres, per reconèixer-los fàcilment.


Contes catalans d’avui i de sempre, Cesk Freixas i Albert Arrayàs (il·lustracions).
B de Blok

La tradició catalana està farcida de rondalles per explicar a l’hora d’anar a dormir.

Aquest és un compendi de contes populars dirigits a una nova generació de pares, mares, nens i nenes que volen conèixer una mica més aquesta terra i les seves històries.

Amb el seu particular estil, el cantautor Cesk Freixas ens apropa a històries que coneixem -«En Patufet», «El tió de Nadal», o «La llegenda de Sant Jordi»- i en recupera d’altres que han quedat en l’oblit.

Un àlbum il·lustrat per l’Albert Arrayàs que posa en valor les llegendes de tot el territori catalanoparlant.


La increïble història d’un slime gegant, David Walliams.
Montena

Una història plena d’humor i la bogeria actual per l’slime. Aventura i diversió assegurades!

Benvinguts a l’illa de Fems, on hi viuen 999 habitants, ni més ni menys, i és un lloc on els adults són el pitjor… tot el que volen és que els nens i les nenes s’avorreixin!

Quan semblava que res podria canviar-ho, en Ned aconsegueix un nou millor amic capaç de fer que l’avorriment desaparegui. Però aquest amic no és de carn i ossos… és un slime! I tampoc és un slime qualsevol: n’és que pot transformar-se gràcies al superpoder de l’SLIMEPOWER!

Podrà l’slime tornar la diversió a l’illa?


Diari d’un gat assassí, Anne Fine, il·lustrat per Alexandre Reverdin.
Blackie Books

En Tuffy es considera un gat normal i corrent. Per això no entén per què, cada cop que entra per la gatera amb un animalet entre les dents, la seva família li munta un xou. O més ben dit, un drama. Però si és un gat! Què esperen que faci? No té cap intenció de canviar, ho té clar.

Però un dia arrossega el Tambor, el conill dels veïns, fins a la catifa de casa, i esclata el pànic i tot es descontrola. Ara sí que s’ha ficat en un bon embolic…

Aconseguiran resoldre entre tots i totes aquest desastre?


Arbres, Salvador Comelles i Mónica Arriño (il·lustracions).
Barcanova

Els arbres ens fan ombra, ens donen fruits, ens fan més amables els carrers i les ciutats… Els arbres s’arrelen a la terra i alhora creixen cap al cel. Ens assenyalen el pas del temps i el pas de les estacions.

Cada arbre ens parla de la seva vida i també de la nostra vida. Coneixes l’Arbre Viatger? I l’Arbre Curiós, L’Arbre Far…?

En aquest llibre hi trobareu uns quants arbres que us faran companyia.


Els pòstits del senyor Nohisoc, Tina Vallès i Christian Inaraja (il·lustracions).
Editorial La Galera

Una història misteriosa de pòstits que van i venen pel replà de l’escala!

Hi ha un camió de mudances aparcat davant de l’edifici on viu la Clàudia. Té un veí nou! Quina cara fa? A què es dedica? Per què viu sol? L’enigmàtic veí ha arribat amb un carregament de caixes de llibres i la Clàudia s’ha entossudit a descobrir qui és. Però no li serà fàcil. El veí sembla que no sigui mai a casa. Després d’una setmana, l’únic que en sap és que es comunica amb pòstits. Com deu ser algú que en temps de mòbils encara envia notetes de paper?

L’amistat t’espera al replà de casa.

Premi Folch i Torres 2020.


Llibres per a l’etapa preadolescent (9-12 anys)

Aventures plenes de sorpeses, personatges amb qui emmirallar-s’hi, riure i compartir complicitats. Aquestes són les recomanacions que hem recollit:

Les fabuloses aventures de l’Aurora, de Douglas Kennedy, Joann Sfar (il·lustrador) i Marta Breu (traducció).
Flamboyant

La primera incursió en la literatura per a infants i joves de l’aclamat escriptor Douglas Kennedy, una novel·la il·lustrada pel dibuixant i guionista de còmic Joann Sfar.

Una novel·la d’aventures on l’Aurora, una nena autista, investiga la desaparició de la seva amiga.

Una misteriosa història on la diferència, l’assetjament escolar i la família són els protagonistes.


El club de les quatre Emes, Juan Ramon Santos i Paula Blumen (il·lustracions).
Edebé

Madam Llamí té un costum molt lleig: jugar males passades als petits clients i clientes de la seva botiga de llaminadures, que és al davant del parc, l’indret on gairebé cada dia va tota la canalla de Pomares.

La Matilde, en Manuel i les dues Maries decideixen escarmentar-la i creen una associació secretíssima, el Club de les Quatre Emes. Mentre planegen la venjança, esbrinen que Madam Llamí té un problema familiar greu que els farà canviar de plans per provar d’ajudar-la, en una aventura en què comptaran amb l’apàtica complicitat de la gosseta Lulú i que els farà descobrir que les coses no sempre són el que semblen i que hi ha jocs que més val no jugar-los.

Premi Edebé de Literatura Infantil 2021.


El mètode Xof, Roddy Doyle.
Blackie Books

Qui són els Mofetes i què és el Mètode Xof?

Molt senzill: els Mofetes són uns éssers diminuts i sigil·losos que quan riuen fan «hi, hi, hi» per no cridar l’atenció de ningú. Vigilen els nens i les nenes per assegurar-se que els adults els tracten bé. I si algun adult es porta malament, el sotmeten al Mètode Xof. Si envien els infants al llit sense sopar, o els espanten, els sotmeten al Mètode Xof. Si no són sincers amb els nens, els sotmeten al Mètode Xof. Uf, que en són de cruels els adults de vegades, oi?

Però, en què consisteix el Mètode Xof? Això és el millor de tot, però no ho podem explicar aquí. Els Mofetes no ens ho perdonarien. Diguem només que el «xof» del mètode és el so que fa el peu quan trepitja una enorme i fastigosa… Ehem.


Maria, la trementinaire, Dolors Salvador i Marta R. Gustems (il·lustracions).   
Edicions Sidillà

L’àvia de la Maria és trementinaire. La seva mare també. Com que l’àvia ja és gran, aquest any la mare demana a la Maria si la vol acompanyar a vendre les plantes i els remeis que han preparat durant l’any. S’estaran uns dies voltant pel país, carregades d’herbes, d’ungüents, d’olis guaridors, de tintures i de xarops. 

La Maria aprendrà a fer-ne i es farà una farmaciola amb les plantes remeieres més necessàries.

Voleu aprendre’n vosaltres també?


El país de cral, Paula Ferrer i Molina.
Cruïlla

Premi Vaixell de Vapor 2020.

La Gemma i l’Arles s’acaben de conèixer i han descobert que pertanyen a dos mons totalment diferents. Junts, hauran de salvar el país de cral.

La Gemma viu a Vellamina, un poble de 5 cases i 7 habitants envoltat d’un bosc on hi ha una mina a la qual no la deixen acostar. D’aquella mina s’hi extreia el cral, un mineral amb propietats úniques que es va acabar fa molts i molts anys.

Un dia, a prop de la mina, hi troba Arles, un nen molt estrany que li revela l’existència d’un món extraordinari amagat sota terra. La Gemma voldrà saber-ho tot sobre aquest país misteriós i, sense proposar-s’ho, també descobrirà el secret més ben guardat del seu poble.


Llibres per a l’etapa adolescent (12-16 anys)

Històries de vincles, amistats, superació… i la descoberta d’un món que, fins ara, no semblava tan inhòspit. Algunes d’aquestes novel·les han estat premiades i reconegudes per la crítica:

Sense codi de barres, de Ruth Tormo.
Fanbooks

Dues vides paral·leles unides per l’esperança.

L’Amina té catorze anys i treballa cosint roba en un taller de Bangladesh. Somia en un futur millor per a la seva germana petita.

El Víktor també té catorze anys i estudia en un institut de l’àrea metropolitana de Barcelona. Fa uns quants mesos va perdre el seu millor amic en un tràgic accident. Quan el noi troba una nota d’auxili cosida a la vora dels seus pantalons, localitzar-ne l’autor i ajudar-lo es convertirà en tot un repte.

Premi Ramon Muntaner 2020.


Les esferes del temps, de Rubèn Montañá i Ros.
Galera

Un homenatge a la ciència ficció del segle XIX ambientat a Barcelona.

Barcelona, primavera de 1888. Un ésser dotat de poders sobrehumans deixa víctimes per allà on passa, però els repetits atacs es mantenen en secret per no causar un escàndol que pugui enterbolir la imatge de la ciutat, que és a punt d’inaugurar l’esperada Exposició Universal.

Domènech és un jove orfe que arriba a la ciutat en un espectacle itinerant de fenòmenos, on és exposat com a raresa a causa de les cicatrius que li cobreixen la totalitat del cos. Aviat descobrirà que la seva vida està estretament lligada amb el monstre que amenaça el precari equilibri de la ciutat comtal, i que els petits accidents relacionats amb el foc que sempre l’han perseguit tenen una explicació meravellosa, però també terrible.

Premi Joaquim Ruyra 2020.


Intercanvi amb un anglès, Christine Nöstlinger.
L’Altra Tribu

L’Ewald té tretze anys i l’anglès no és el seu fort. És per això que la seva mare, obsessionada amb les bones notes, decideix unilateralment convidar un noi anglès a passar les vacances d’estiu a Viena perquè l’Ewald pugui practicar la llengua.

La sorpresa és enorme quan en lloc del Tom, un nen modèlic i responsable, baixa de l’avió el seu germà Jasper, un noi maleducat i problemàtic que dinamita l’harmonia familiar i ignora totes les normes familiars.

Una novel·la que ens planta amb grans dosis d’humor les dificultats de la convivència i la superació dels problemes d’integració.


La rama seca del cerezo, Rafael Salmeron
Anaya

Una emotiva història d’amistat i superació.

A Hiroshima, l’any 1945, Ichiro i Masuji juguen als carrers de la ciutat moments abans que vaigui la bomba atòmica.

A l’Hiroshima actual, Sakura, una adolescent amb una deformitat a la mà, sobreviu a les burles dels seus companys i comanyes de classe i a la incomunicació familiar. Pensa que la seva mare no l’estima i al seu pare, absorbit per la feina, amb prou feines el veu.

Aiko, una amiga virtual, viu en una altra ciutat i no es fàcil que arribin a conèixer-se. El seu veritablñe desig és convertir-se en dibuixant de manga, encara que sap que això mai succeirà.

Però la vida de Sakura fa un gir inesperat quan es creua amb el petit Tetsuo i amb un ancià supervivent del bombardeig d’Hiroshima que guarda un gran secret.

Premi Anaya de literatura infantil i juvenil 2021.


La casa de l’Iggie, Judy Blume.
Viena editorial

Un clàssic dels setanta sobre el racisme i la intolerància d’una de les autores nord-americanes més estimades

L’Iggie se n’ha anat a viure a Tòquio amb els seus pares. Una tragèdia, perquè ara la seva amiga Winnie –una noia d’onze anys que viu a la casa del costat– s’ha quedat una mica sola al carrer Grove, preguntant-se amb qui sortirà a jugar la resta de l’estiu. Fins que li diuen que una família ha comprat la casa de l’Iggie: són els Garber, una parella amb tres fills.

Quan desembarquen a la casa, la sorpresa és majúscula: són negres, els primers del barri!


Caminant junts per la lluna, Pep Puig.
L’Altra Tribu

Una catàstrofe. Un cop més, l’agost ha passat volant. És l’hora violeta. A la platja d’Altafulla quatre amics aprofiten per fer l’últim bany de l’estiu. Al cel s’hi mou un gran núvol de tempesta. Un fil de lluna apareix i desapareix a cada moment. El Pitus, que sempre va a la seva, s’ha tret el banyador i s’ha posat de cap per avall. El Marcel, el narrador d’aquesta història, només vol que arribi la nit per trobar-se d’amagat amb la Guida, l’enigmàtica germana de l’Enzo. El Júnior, que no ha fet l’estirada ni sembla que vulgui fer-la, gaudeix de les onades com quan tenia deu anys. L’únic que no es banya és l’Enzo. Per alguna raó que desconeixem, s’ha quedat assegut a la vora, jugant amb una pedra a la mà. El Marcel el mira un moment i l’Enzo li torna la mirada. De tant en tant, un llampec il·lumina el capvespre. Uns instants més i l’estiu ja s’haurà acabat. Potser és el moment, doncs, de tornar al principi i donar una mica més de temps a aquest grup de nois, abans no es facin grans del tot.


La història impossible d’en Sebastian Cole, Ben Brooks.
Blackie Books

L’Oleg i l’Emma han estat jugant a un joc durant tot el curs: inventar-se un tercer amic.

Així passen l’estona. Un dia s’inventen en Sebastian Cole, un nen capaç de fer milions de bogeries. Ningú que hi toqui es creuria que existeix algú com ell…

Però un dia en Sebastian Cole apareix al cau secret de l’Emma i l’Oleg a bord d’una nau espacial de cartró. ÉS IMPOSSIBLE. I encara no saben que estan a punt de passar moltes més coses impossibles.


Juno, Laia Aguilar.
Fanbooks

La història d’una protagonista rebel que busca una segona oportunitat!

La Juno està en un centre d’acollida des que era petita i tothom la considera un cas perdut. La seva vida, però, canvia quan la psicòloga li ofereix anar a un institut en un barri benestant de la ciutat. La noia continua enfadada amb el món, però potser la vida li donarà una segona oportunitat.

Premi de Literatura Protagonista Jove 2020 / 3r Premi Menjallibres 2020.


Això no és amor, 30 reptes per treballar la igualtat, Marina Marroquí Esclapez.
Fanbooks

Un llibre pràctic per generar debat i conscienciar nois i noies en la igualtat de gènere.

Contínuament anem rebent missatges sobre l’amor que ajuden a crear falsos mites: que l’amor ha de ser a primera vista, que ha de ser per sempre, que la gelosia és una mostra d’amor… Quan la realitat xoca amb aquests falsos mites es produeix una frustració que, en casos extrems, pot derivar en violència de gènere.

Aquest llibre no pretén donar cap lliçó ni imposar respostes, però de vegades és necessari que algú et convidi a preguntar-te per què les coses han de ser com són. Dins del llibre hi ha un seguit de reptes que conviden a reflexionar sobre la realitat amb tota la seva complexitat.


Bona Diada i bona lectura!

Que gaudiu intensament del vostre relat de Sant-a Jordi-na!

Altres continguts relacionats >>
Llibres per a un hivern ple d’aventures