Alumnes de Batxillerat guanyen recursos per gestionar l'estrès i l'ansietat - Com aprenem
incertesa, gestió de la incertesa, suport emocional a les AMPES, gestió emocional a les escoles, gestió de les emocions a les AMPES, AFA, AMPA, tallers per a les AMPES, tallers per a les AFA
50850
post-template-default,single,single-post,postid-50850,single-format-standard,edgt-core-1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,vigor child-child-ver-1.0.0,vigor-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Alumnes de Batxillerat guanyen recursos per gestionar l’estrès i l’ansietat

Al llarg de tres sessions hem acompanyat un centenar d’alumnes de Batxillerat de l’Institut Ernest Lluch en la gestió de l’estrès i l’ansietat per afrontar exàmens i proves.

Encara avui dia els exàmens i les proves formen part de l’experiència acadèmica. Una experiència que s’intensifica especialment per a l’alumnat de Batxillerat, ja que sovint els resultats d’aquestes poden ser decisives a l’hora d’iniciar els estudis que desitgen i obrir-se pas al món universitari, a un cicle de formació professional o al mercat laboral.

La sensació que tenen és de ‘no arribar’ i ‘de jugar-se-la amb cada prova’. El caràcter finalista i competitiu de les proves genera estrès, ansietat i desmotivació en la majoria de nois i noies estudiants de l’Institut Ernest Lluch que, al llarg de febrer i març, hem pogut acompanyar en la seva gestió emocional.

L’ansietat és una resposta natural de l’organisme
davant una situació d’amenaça i/o perill

‘La quantitat de feina que se’ls acumula, l’autoexigència que senten amb el tema de les notes i la pressió afecten els seus estats emocionals, els quals es veuen agreujats pel context de pandèmia actual que els dificulta mantenir les relacions interpersonals, així com poder gaudir de l’oci i l’esbarjo’, comenta la psicòloga i coach Anna Soriano, que ha format part de l’equip dinamitzador de les sessions.

L’ansietat: una resposta natural de l’organisme

Si bé és cert que l’ansietat és una resposta natural de l’organisme davant una situació d’amenaça i/o perill, en dosis adequades té una funció adaptativa i ens permet estar alerta i preparar-nos pel moment. La dificultat la trobem quan augmenta d’intensitat o es perllonga en el temps: en aquests casos enlloc d’ajudar a activar-nos ens bloqueja i pot afectar la nostra salut mental i/o física.

Al llarg dels tres tallers compartits amb els i les joves hem treballat amb l’objectiu de guanyar recursos per fer front als reptes acadèmics, i també als personals. L’alumnat ha pogut entendre quins mecanismes s’activen i disparen els nivells d’angoixa i han après estratègies per prevenir-los o mitigar-los.

Sessions vivencials i pràctiques per afrontar l’ansietat

A partir d’una metodologia pràctica i vivencial, els continguts han format part d’un recorregut que els ha permès buscar noves maneres de fer i afrontar l’estrès i acabar construint el propi full de ruta.

Al llarg del recorregut han pogut:

  • Conèixer la funció adaptativa i desadaptativa de l’estrès i l’ansietat, la percepció de la realitat i les àrees de control: què depèn de mi i què no.
  • Observar com funciona la roda de pensament (ment – emoció – acció).
  • Posar el focus en aquells elements que ens poden generar seguretat: planificació i gestió del temps, hàbits saludables (incidint en l’alimentació, el descans, i l’activitat esportiva), i posar-los en pràctica.
  • Oferir i entrenar recursos per a la gestió mental – emocional – corporal: reformulació cognitiva, respiració, visualització amb ancoratge, musicoteràpia.
  • Reflexionar sobre l’autoexigència i l’aprenentatge.

Algunes de les tècniques entrenades han estat: de respiració conscient, tècniques de visualització i relaxació -amb suport de la música-, tècniques per facilitar la concentració i la gestió del temps i el visual thinking.

Un canvi de percepció

Ens satisfà especialment comprovar el canvi que alguns/es alumnes han experimentat en finalitzar el procés d’acompanyament, sentint-se amb més confiança i recursos per fer front als exàmens i reptes que hauran de passar al llarg del curs, i de la vida:

‘Els grups han estat receptius i participatius malgrat que per a la gran majoria ha estat una novetat rebre una formació relacionada amb la gestió emocional. Hi han entrat amb curiositat i ganes’, explica la Sílvia Sant, coach i docent, i una de les acompanyants de l’alumnat.

En Quim Chico, coach i formador, afegeix: ‘sento que el programa els ha aportat més capacitat per automotivar-se i relativitzar, menys autoexigència, aprenent a treure profit de les experiències, tant quan es compleixin les expectatives com (sobretot) quan no ho facin.’

L’equip formador a la porta de l’Institut Ernest Lluch

L’equip formador ha estat compost per Anna Soriano, psicòloga i coach, els coachs i formadores Quim Chico, Roser Montardit i Sílvia Sant, que han dinamitzat les sessions amb grups de 25 joves cada un.

Aquestes són algunes de les valoracions, anònimes, que els i les alumnes participants han fet del procés:

El curs m’ha ajudat a prendre consciència del meu propi estat i a reconèixer el meu pensament negatiu.

Gràcies als tallers he començat a fer relaxacions cada dia i el canvi és molt notori: molt útil davant de situacions que creen nerviosisme.

Amb les sessions m’he adonat que és important pensar en la causa de la meva dificultat a nivell emocional i intentar trobar la manera de solucionar-ho.

M’ha ajudat a veure què puc controlar i què no puc, i acceptar-ho.

He guanyat eines per gestionar l’ansietat que sento en alguns moments.

He descubierto formas para controlar el estrés en situaciones complicadas que puedo empezar a aplicar.

M’ha donat ànims per seguir endavant.

Sentim molt agraïment per la confiança que ens ha demostrat l’Institut Ernest Lluch i per l’aposta del centre envers el benestar del seu alumnat, a qui desitgem molta sort amb el  curs!

Descobreix la nostra proposta formativa dedicada a l’àmbit de la Gestió Emocional on oferim eines i recursos per identificar les nostres creences i emocions i convertir-les en les nostres aliades.