
Llibres per a un Nadal ple d’aventures
La lectura ens ha acompanyat a moltes persones al llarg d’aquests mesos incerts i ens ha ofert refugi i il·lusió. I és que no ens podem imaginar un Nadal sense llibres: finestres i portes que ens conviden a viure mil aventures!
«La lectura, o és un moment de vida, un moment lliure,
Gianni Rodari, escriptor (1920-1980)
ple, desinteressat, o no és res»
.
Els llibres també ens ajuden a entendre el món en què vivim i a obrir la ment a noves perspectives, afavorint el treball de diverses competències: la comunicació, l’empatia, la paciència, la resiliència…
Què cal tenir en compte a l’hora de regalar llibres als infants?

Si es tracta dels més menuts i menudes, és recomanable que els contes tinguin moltes il·lustracions i dibuixos que els facin de guia en la comprensió de la història, juntament amb l’acompanyament d’alguna persona més gran. També és recomanable que hi hagi poc text i que la lletra sigui d’una mida gran. Els poden agradar especialment aquelles històries protagonitzades per nens i nenes de la seva edat, de manera que viuen les històries gairebé en la pròpia pell.
Si els nens i nenes van a primària, la seva comprensió lectora va millorant amb els anys. En aquest cas pot resultar clau perquè se’ls desperti l’hàbit de la lectura proposar-los històries relacionades amb allò que els i les motiva i interessa: poden ser còmics, relats d’aventures o de ciència-ficció, històries de dinosaures, contes immersos en la natura, narracions dedicades als seus esports favorits, etc.
A continuació us facilitem una relació d’alguns dels llibres recomanats per la biblioteca de l’Associació de Mestres Rosa Sensat per aquest final d’any:
Etapa cicle infantil (3-5 anys)
![]() Casa teva, casa meva, de Marianne Dubuc, editorial Joventut | ![]() Todo es color, de Pascale Estellon, edicions Maeva | ![]() Truman, Jean Reidy, editorial Entredos |
![]() Dins l’ou, d’Emma Lidia Squillari, editorial Kalandraka |
Etapa de primària cicle inicial (6-8 anys)
![]() ¡Aquí se construye!, de Doro Göbel i Peter Knorr, editorial Lóguez | ![]() ¿Adónde vamos cuando desaparecemos?, d’Isabel Minhós Martins i Madalena Matoso, editorial Fulgnecio Pimentel | ![]() Un pastís per berenar, de Christian Voltz, editorial Kalandraka |
Etapa primària cicle mitjà (8-10 anys)
![]() El gran llibre verd, Robert Graves i Maurice Sendak, editorial Corimbo | ![]() Contes per telèfon, de Gianni Rodari, editorial Joventut | ![]() La Sara i el pelut, un poni que fa lladrucs, de Jan Birck, editorial Cuatro Azules |
![]() El destí d’en Fausto, Oliver Jeffers, editorial Andana | ![]() Un dia amb en Mus, de Claire Lebourg, editorial Blackie Books | ![]() He visto un pájaro carpintero, Michal Skibinski, editorial Fulgencio Pimentel |
Etapa primària cicle superior (10-12 anys)
![]() Toni o cómo conseguir las Ronaldo Flash, de Philip Waechter, editorial Maeva Young | ![]() El príncipe y la modista, de Jen Wang, Roca Libros | ![]() El jardí secret, de Frances Hodgson Burnett, editorial Viena |
![]() La història impossible d’en Sebastian Cole, de Ben Brooks, editorial Blackie Books | ![]() Set claus per obrir els somnis, d’Alfredo Gómez Cerdá, editorial Kalandraka | ![]() Ninot de fang, d’Emma Reyes i Carme Solé Vendrell, Libros del zorro rojo |

Lectures juvenils
De la mateixa manera que a l’etapa infantil, a l’adolescència solen mostrar interès per les novel·les amb personatges de la seva edat que viuen experiències que els ressonen en una etapa que per a elles i ells està plena de canvis i descobriments. És una etapa en què experimenten amb la literatura fantàstica i els llibres informatius sobre els problemes que els preocupen.
Volem destacar el naixement de L’Arca, una nova col·lecció de literatura juvenil creada per Animallibres, adreçada al públic juvenil amb l’objectiu de publicar llibres imprescindibles i que tothom voldria tenir a la seva biblioteca particular:
Una menció a part mereixen les revistes juvenils, que poden ser una via d’entrada al món de la lectura i a l’interès per la informació molt importants.
En volem destacar dues que potser no són tan conegudes com el Cavall Fort o el Petit Sàpiens i, en canvi, aprofundeixen en el món de la natura i el medi ambient i desperten gran curiositat per la comprensió del món en què vivim.
Es tracta de:

La revista ‘Pantera’, de Savanabooks, que proposa una lectura en família per crear una comunitat de persones compromeses amb el planeta. Amb la subscripció anual es comprometen a plantar un arbre amb organitzacions que treballen en la reforestació dels nostres boscos.

La revista Reporter Doc (9-11 anys) convida a conèixer i explorar els apassionants temes de ciència, la natura, la història i el món amb imatges espectaculars, textos accessibles, rigor, creativitat, originalitat, humor, valors… al servei del coneixement i de la lectura agradable.
Com a alternativa a la lectura, també hi ha la possibilitat de gaudir d’algun dels moltíssims títols que ens esperen al catàleg del canal Kids de Filmin, la plataforma de cinema on-line creada a Barcelona i que presenta una diversitat d’històries i aventures que no us les acabareu.
Que gaudiu intensament del vostre relat de Nadal!
Altres continguts relacionats >>
Idees per a un Nadal més conscient