Idees per a un Nadal més conscient - Com aprenem
incertesa, gestió de la incertesa, suport emocional a les AMPES, gestió emocional a les escoles, gestió de les emocions a les AMPES, AFA, AMPA, tallers per a les AMPES, tallers per a les AFA
50784
post-template-default,single,single-post,postid-50784,single-format-standard,edgt-core-1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,vigor child-child-ver-1.0.0,vigor-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
regals conscients

Idees per a un Nadal més conscient

Som a les acaballes d’un any que serà recordat per les dificultats i exigències que ens ha implicat conviure amb una pandèmia. Hem modificat les maneres de treballar i relacionar-nos, però també ens ha tocat dir adéu des de la distància. No és un Nadal qualsevol, i a la vegada és un Nadal que desperta un gran desig de retrobada.

.

El ritual de les festes de Nadal, amb un fort component socialitzador, es manté inalterable en els nostres calendaris -tinguin el format que tinguin aquestes celebracions- malgrat el context atípic que ens ratifica en la incertesa i fa molt evidents les absències. Per això, potser és moment de repensar i redefinir el concepte de celebració, cuidant de veritat l’oferir i el rebre, dotant aquestes festes d’una major consciència.

Ens trobem en un temps associat al consum, però també a la generositat i la solidaritat de compartir amb qui et fa sentir família, obrint aquest sentiment a qui més ho necessita.

“Quan desfàs el llaç i obres la capsa, descobreixes que el regal no és fora,
sinó que es troba en tu mateix/a”

Idees conscients i solidàries

Si alguna cosa hem après aquest any és l’impacte que, com a espècie, arribem a generar en el nostre planeta, en el clima i en l’entorn més proper. És per això que us convidem a explorar noves maneres de regalar que es retrobin amb el vincle emocional, amb la il·lusió, lluny de convencions que potser ja no ens representen, i que tinguin en compte l’impacte de les nostres decisions com a consumidores i consumidors.

En aquest article el nostre company Jordi Muñoz ens recorda les 10 finestres que obres quan fas un regal creatiu. Finestres que ens obren a l’amor, a la creativitat, a la comunicació, al vincle… per acabar descobrint que, “quan desfàs el llaç i obres la capsa, descobreixes que el regal no és fora, sinó que es troba en tu mateix/a”.

A la vegada, hem fet una recopilació d’articles amb propostes sostenibles i coherents amb els temps que vivim, i que ens ajuden a reflexionar sobre els residus que generem, l’impacte de les nostres compres i les que podem evitar.

De cara a la reducció de regals, la revista Opcions ens proposa les següents alternatives. I és que l’excés de presents no garanteix que hi hagi més màgia… “Amb les idees que oferim, mantindrem la il·lusió del donar i rebre i alhora aconseguirem unes festes més sostenibles”.

Per la seva banda, la revista digital Fluor del diari Ara ens proposa 5 regals sostenibles, amb propostes de marques petites i amb consciència mediambiental per marcar la diferència aquestes festes.

En la mateixa línia de sostenibilitat i respecte amb el medi ambient, la revista Opcions ens convida a explorar 5 regals pràctics per evitar residus, i no acabar soterrats i soterrades sota una muntanya de plàstics i embalatges.

Regals solidaris amb impacte social

Una mica més amunt fèiem esment de la solidaritat com un dels valors associats al Nadal. Aprofitem aquesta petita finestra per donar-vos a conèixer la iniciativa El Mercat Social, nascuda el 2013 i posada en marxa per la Federació Catalana de Voluntariat Social. Es tracta d’un aparador en línia de difusió i compra de més de 400 productes i serveis que 34 entitats socials ofereixen amb la idea d’impulsar un consum sostenible, transformador i amb impacte social.

Hi trobareu lots d’alimentació, artesania, decoració per a la llar, sabons, bosses, accessoris, articles infantils, llibres i música, roba i complements, papereria i jocs, productes ecològics i reutilitzats, etc.

D’aquest mercat social en volem destacar la iniciativa ’la bufanda de la iaia’, perquè les persones grans són les grans damnificades d’aquesta pandèmia. El projecte és de l’Associació Amics de la Gent Gran, on solidaritat i artesania s’uneixen per oferir bufandes úniques, teixides per persones que participen de les trobades intergeneracionals amb la gent gran que organitza l’associació, o per persones que volen contribuir al projecte donant una peça creada amb molta estima.

Altres imprescindibles de la solidaritat són el disc i el llibre de la Marató de TV3 que, en l’edició d’enguany, destina els beneficis a la recerca i la investigació per aturar el virus de la Covid-19.

Si coneixes altres iniciatives i propostes conscients, sostenibles i alternatives, si us plau, envia’ns la teva recomanació a info@comaprenem.com.
Moltes gràcies!

Que gaudeixis d’un Nadal ben autèntic!

 

Altres continguts relacionats >>
Llibres per a un Nadal ple d’aventures