
Acompanyem les famílies en la gestió de la incertesa
Aquest final d’any 2020 hem tingut l’oportunitat d’acompanyar en la gestió de la incertesa diferents AMPES d’escoles de Sabadell i Terrassa
.
S’acaba un any ple de dificultats i reptes en què hem vist com el guió de les nostres vides canviava dia rere dia, de forma imprevisible i sobtada, on la incertesa creava un context ple de desafiaments.
La incertesa és la falta de coneixement segur o fiable sobre alguna cosa. És la incapacitat de predir el futur. I hi estem convivint des del mes de març. “La seguretat fa temps que no ens arriba de les coses externes i hem hagut de buscar i conquerir dins nostre la fortalesa i la confiança, connectant amb els nostres recursos”, comenta la nostra companya psicòloga Anna Soriano.
Hem hagut de buscar i conquerir dins nostre la fortalesa i la
confiança, connectant amb els nostres recursos
Aquest primer trimestre del curs les famílies, l’alumnat i els equips docents han passat una prova de foc amb l’obertura dels centres i les escoles després de sis mesos de romandre tancats. La por ha estat present en aquest procés de reobertura i d’adaptació i s’han hagut de gestionar molts canvis i novetats.
Algunes escoles, que han estat atentes al sentir de les famílies, ens han sol·licitat oferir xerrades en format virtual sobre com gestionar la incertesa. La persona encarregada de dissenyar-les i dinamitzar-les ha estat la nostra companya d’El despertador Anna Soriano, codirectora de l’organització i psicòloga especialitzada en ecologia emocional, juntament amb les AMPES de les escoles Vedruna Immaculada i Vedruna Carme de Sabadell, i l’AMPA de l’escola Roser Capdevila de Terrassa.
Seguretat, confiança, reflexió, cura i energia
Els objectius principals dels tallers han estat acompanyar les mares i pares a descobrir un seguit d’eines de gestió emocional per guanyar en autoconfiança davant d’aquesta situació d’incertesa prolongada i de canvi permanent i poder, d’aquesta manera, acompanyar els seus fills i filles amb major serenor i presència. El descobriment de cadascú i cadascuna s’ha transformat en un petit pla d’acció amb reptes assumibles i aplicables al dia a dia.
Seguretat, confiança, reflexió, cura, energia… són algunes de les paraules que han omplert aquests espais vivencials on, durant més d’una hora, s’han compartit emocions, dubtes, inquietuds, idees i propostes.
Volem agrair a les escoles Vedruna de Sabadell i l’escola Roser Capdevila de Terrassa l’organització d’aquestes trobades i a la cinquantena de famílies participants les ganes d’aprendre, compartir i de créixer en col·lectiu, enfortint la comunitat d’aprenentatge!
Des de Com Aprenem volem contribuir a fer de les comunitats d’aprenentatge una oportunitat educativa conjunta amb totes i tots els actors implicats, agents de transformació reals: docents, famílies i infants i adolescents.
Si teniu interès en organitzar una xerrada o taller sobre la gestió del canvi i de la incertesa, o bé voleu rebre informació relacionada amb aquest tipus d’acompanyament poseu-vos en contacte amb nosaltres.