Creem vincle i confiança per prevenir la violència a l’Institut de Tona - Com aprenem
50669
post-template-default,single,single-post,postid-50669,single-format-standard,edgt-core-1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,vigor child-child-ver-1.0.0,vigor-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Creem vincle i confiança per prevenir la violència a l’Institut de Tona

Competim per ser algú, per sentir-nos reconeguts i reconegudes, busquem l’aprovació de les altres persones de manera insistent. Necessitem comprendre’ns i reconèixer-nos constantment sense parar-nos a pensar què necessitem, de quina manera ens tractem a nosaltres i al nostre entorn més immediat. Aquest brou de cultiu està present als centres educatius on creixen els i les adolescents i joves. I veiem com aquests desordres emocionals impacten a les aules i passadissos, en forma de conflicte.

 

L’exclusió, l’agressivitat o l’assetjament són algunes manifestacions de conflictes latents i previs que tenen a veure amb com es construeix la identitat i l’autoestima, l’acceptació i gestió de les emocions, 
l’actitud integradora i
 una comunicació afectiva i assertiva amb un/a mateix/a i amb el nostre entorn.

Crear un bon vincle i confiar en l’altre/a és vital per poder afrontar tots els reptes que se’ns presenten durant el curs. Poder comunicar amb assertivitat i seguretat tot el que emocionalment m’està passant en el meu viatge és clau per poder transitar allò que em passa i, a la vegada, sentir-me acompanyat/da i recolzat/da en el procés.

L’exclusió, l’agressivitat o l’assetjament són algunes manifestacions de conflictes latents i previs
que tenen a veure amb com es construeix la identitat i l’autoestima

     

L’equip de secundària de l’IES Tona ens va proposar fa uns mesos col·laborar en el Projecte TEI, que pretén ser una estratègia preventiva de la violència al centre. Aquest projecte consisteix en què l’alumnat de 3r d’ESO facin de tutors i tutores emocionals de l’alumnat de 1r d’ESO. Aquests últims arriben a l’institut provinents d’un centre en què eren els i les grans i, en canvi, a l’Institut passen a ser els petits i petites. Amb aquest projecte es vol facilitar el procés d’integració de l’alumnat, crear un/a referent (tutor/a) per afavorir l’autoestima, desenvolupar la intervenció dels i de les iguals en el procés formatiu i integrar la tolerància zero envers la violència.

El passat 17 i 18 de gener vàrem realitzar les 4 primeres sessions en què es varen produir les primeres trobades dels de 1r d’ESO amb els seus padrins i fadrines de 3er. En aquesta sessió d’obertura vàrem acompanyar els i les alumnes a fi de poder crear un lligam entre elles i ells i fomentar la confiança i l’assertivitat per expressar el pensaments, sentiments i necessitats.

En aquest espai de trobada vàrem treballar la gestió emocional, la comunicació i la prevenció de conflictes des del respecte, l’afecte, la tolerància, la cura i el reconeixement com a treball previ perquè la comunicació entre els alumnes sigui honesta i assertiva.
 Aprendre a acceptar les pròpies emocions i les dels altres companys i companyespermet estimular un ambient inclusiu, així com potenciar un context propici per al creixement, des del suport i la possibilitat d’oferir i demanar ajuda i expressar les necessitats afectives.

Aquests 4 espais varen resultar molt productius, ja que fins i tot l’alumnat va aprofitar per començar a traçar un pla d’acció per activar tot el procés de tutorització dels i de les alumnes de 1er així que, a nivell de contingut, també varen fer avenços tot concretant la posada en pràctica per tal de cuidar els vincles entre les dues persones, reflexionant sobre les accions necessàries per fer-ho, no només en el si d’aquest projecte sinó en la vida en general.

Els i les joves van valorar de forma molt positiva l’aprofitament de l’espai de treball i varen manifestar interès en tenir més temps per aprofundir. L’equip docent es va mostrar gratament sorprès amb la proposta, l’acceptació i el seu desenvolupament, pel que fa al plantejament i la posada en pràctica en un format vivencial i reflexiu que permet integrar més profundament els aprenentatges. Les tutores de les diferents classes es van implicar i van donar un cop de mà amb els materials i el manteniment d’un clima constructiu dins l’aula.

Al llarg del curs el projecte Tei de l’Institut de Tona seguirà el seu camí. Encara queda molt de curs per endavant i volem que tot evolucioni. “Sense acció no hi ha transformació”. Sempre ens ha agradat aquesta frase però no ens oblidem que el seguiment i l’acompanyament d’aquestes accions són vitals perquè el camí sigui acollidor, agradable i més segur. Per tant, al mes de març farem una segona sessió per assegurar-nos que els i les alumnes segueixen caminant amb confiança; oferint espais per als dubtes i les inquietuds que hagin anat sorgint durant el viatge.

Bon camí!

 

 

Una crònica de Nico Bobadilla, formador i facilitador,
i Elisabet Alguacil, comunicadora i creadora audiovisual,
equip del projecte COM Aprenem

 

 

 Descobreix la proposta formativa dedicada a l’àmbit de les Relacions on oferim eines i recursos per fomentar la cohesió de grup, incrementant l’autoconfiança individual i grupal, que facilitarà la gestió dels canvis de manera efectiva.